Bemutatkozás – A krónikánk

Az Ungarische Samurai Entertainment, vagy röviden USE egy
RPG Maker
-es játékok készítésével foglalkozó egytagú csapat. Ami önmagában is egy paradoxon.

A kezdet kezdete, Makláry – The Game legelső verzió

A történet valahol 2006 nyarán kezdődött, amikor egyik ismerősömtől kaptam egy DVD-t, rajta egy halomnyi programmal, és játékkal. Rengeteg retro, SNES, DOS-os, és hasonló kaliberű játék volt rajta, valamint a sokak által ismert és kedvelt KóterGame. Ez volt az első RM játékom, és így jutott a tudtomra, hogy létezik egy program, amellyel én is alkothatok hasonlókat. Nosza, uccu neki, bele is vágtam rögvest az első játékom elkészítésébe, amely egy-két hónap alatt el is készült. Ez volt a Makláry legelső, igencsak kezdetleges verziója.

Ez a verzió történetileg nagyjából azonos volt a jelenleg is letölthető játékkal, de szerkezetileg rengeteg dologban eltért. Akkoriban egy eléggé korlátozott RTP adatbázisból dolgoztam, és internetkapcsolat híján nem is volt lehetőségem a bővítésére. A grafikák átszerkesztése pedig már akkor sem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé, így inkább lusta voltam, és nem foglalkoztam minden részlet kidolgozásával.
Néhány térkép elég gányul lett összehányva, főleg a belső terek. De a külső térképek is csak minimálisan tükrözték a valóságot. Sok részlet kimaradt, és például az iskola főépületének lila-téglás chipje sem hasonlít még kicsit sem az épület valódi kinézetéhez. De ez végül a jelenlegi verzióban sem került javításra.

Néhány arckép és charset is eltért a mostanitól. Porki arcképe eredetileg Ateszé lett volna, Porki pedig egy barnahajú copfos arcképet kapott, ami jobban hasonlított rá, mint a mostani, de ahhoz nem tartoztak különböző arckifejezések. Sáfrány és Betonpillangó a tervek szerint démoni külsőt öltöttek volna magukra, a játék végén lévő labirintusban pókokkal, kígyókkal és denevérekkel kellett volna harcolni, és emiatt a néhány egyszerű csata miatt tárgyakat, fegyvereket is fel lehetett venni. Például elektromos sokkolót, rozsdás bicskát, vasrudat, vagy Final Fantasy telepítő CD-ket, amelyek segítségével különböző summon-ök megidézését lehetett megtanulni.És még volt benne néhány elég logikátlan megoldás, amelyektől később persze megszabadultam.

Megszületik az USE – Makláry 2

Miután a Makláry-t megmutattam néhány ismerősömnek, és rengeteg hibája ellenére is pozitív visszajelzéseket kaptam, nekiláttam a második rész elkészítésének. Porki cimborám is nagy érdeklődést mutatott az RPG Maker iránt, és ő is elkezdett saját játékán dolgozni (meg nem tudnám már mondani, hogy miről szólt volna.) Elhatároztuk, hogy közösen létrehozunk egy csapatot, amelynek célja nem pusztán a játékkészítés, de a szórakoztatás számos egyéb formája is lesz. Így jött létre az Ungarische Samurai Entertainment (a névért én vagyok a felelős). Rengeteg ötletünk volt, szerettük volna számos területen kipróbálni magunkat. Beszélgettünk filmek készítéséről, paródia-szinkronokról, de ezekhez egyáltalán nem értettünk. Porki rajzolgatott és AMV-k (Anime Music Video) készítésével is kísérletezgetett. De mérhetetlenül amatőr módon próbálkoztunk a dolgokkal.
A fő profilunk természetesen az RM-es játékok készítése volt. Én rögtön két folytatást terveztem a Maklárynak. Azt hittem a második résszel is elkészülök egy-két hónap alatt, de egyrészt itt már igényesebb voltam, így lassabban haladtam, másrészt itt szembesültem először a motivációhiánnyal, aminek hatására többször szüneteltettem egy ideig a fejlesztést. Végül csak hónapokkal érettségi után készült el a Makláry 2, így egy esetleges harmadik rész megvalósítását el is vetettem. Viszont újra elővettem az első részt, és kicsit rendbeszedtem.

Porki is dolgozgatott több játékon. Ő inkább fantasy vonalon indult el. Volt egy Ultimate Fantasy nevű project-je, ami egy Final Fantasy 8 által ihletett történetünk volt, ahol a szereplőket az osztálytársainkról mintáztunk. De nem volt kidolgozott sztori, ami alapján dolgozhatott volna, és túl nagy fába vágta a fejszét, így végül belebukott. Ezen kívül belekezdett még néhány történet kidolgozásába, de egyiket sem tudta befejezni. Volt hogy a winchesterét leformázta az öccse és elveszett minden munkája, volt hogy egyszerűen megunta, és belekezdett egy másik játékba…

A feloszlás és újjászületés – Way of the Samurai

A játékaim készítésekor nem az motivált, hogy minél ismertebb legyek, és minél többen játszanak velük. A játékok elsősorban saját magam, és közeli ismerőseim szórakoztatására készültek. De érettségi után a baráti társaság szétszéledt, és 2008 szeptemberében Porki felköltözött Pestre. Nem sokkal azelőtt kezdtem bele a harmadik játékom, a Way of the Samurai készítésébe. De ezek után úgy gondoltam, vele alapítottam a csapatot, és nélküle felesleges folytatnom. Így az Ungarische Samurai Entertainment feloszlott…

Azonban úgy fél év múlva, unalmamban újra elkezdtem játékötleteken gondolkozni, majd újra elővettem az elkezdett projektemet, és ügyködni kezdtem rajta. Úgy döntöttem, folytatom. 2009 év végére készültem el a Way of the Samurai-al, ami nem lett túl jó játék a rengeteg csata miatt, és talán történetileg is alul marad a Makláry szériától, de annyi munkát öltem bele, hogy vétek lett volna kárba veszni, és nem megosztani.

Azóta

Így hát 2010. január elsején beindult ez a blog, és azóta a nagyérdemű számára is elérhetőek a játékaim. Még ebben az évben megjelent az első rész felújított változata, a Makláry REMAKE és egy új játék a Nyári Tábor. A játékok összességében pozitív fogadtatásra leltek, aminek nagyon örülök. Jelenleg pedig egy korábban már elvetett ötletem megvalósításán, a Makláry sorozat harmadik részén munkálkodok, és magam sem tudom, mit tartogat még a jövő. Ötleteim vannak bőven 😉

Elérhetőségek:
Linkcserével, vagy az oldallal és annak tartalmával kapcsolatos bárminemű kérdéseket, észrevételeket, anyázásokat az ltbakemono@gmail.com mailcímre, vagy ide alulra komment formájában várom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: